Annat gott

Brödtext | Enkla bröd | Den svenska modellen | SurdegVedugnLänkar | Annat gott


Fröknäcke
Smör

Fröknäcke

Ett riktigt gott knäckebröd med mycket fröer och lite mjöl. Blanda ihop, kladda ut och grädda en timme.

1 dl sesamfrö
1 dl skalade solroskärnor
1 dl linfrö
1/2 dl olja
Knappt 1 tsk salt
2 dl kokande vatten
2 dl grovt spelt/dinkelmjöl

  1. Sätt ugnen på 150° C.
  2. Blanda sesamfrö, solroskärnor, linfrö, olja, salt med en slickepott i en tvålitersbunke
  3. Häll över det kokande vattnet. Låt stå 5 minuter
  4. Häll i mjölet och blanda till någorlunda jämn deg
  5. Nu kommer det som är lite pyssligt. Kladda ut degen med slickepotten på plåt med bakplåtspapper. Den bör bli så jämn som möjligt. Är det lite hål här och var gör det inte så mycket, men det är bra om den blir tunn, så försök få ut den över hela pappret.
  6. Grädda en timme.
  7. Ta ut och skär/bryt.

För den som vill slippa fundera i affären: köp oskalade sesamfrön, hela linfrön och rapsolja.

Variationer:

Den som gör lyckade variationer kan väl höra av sig.

Smör

Man kan göra smör själv enkelt. Receptet är anpassat efter ett recept av Po Tidholm i Dagens Nyheter.

  1. En liter grädde med två matskedar A-fil får stå framme i rumstemperatur tills den har stelnat, ca ett dygn. (För hög temperatur, som på sommaren, kan göra att vätskan inte släpper från smöret.)
  2. Kör alltihop i en matberedare tills det "händer".
  3. Häll av kärnmjölken i den ursprungliga bunken (för att spara disk...). Se till att få bort så mycket som möjligt av kärnmjölken, men man behöver faktiskt inte tvätta med vatten. Kärnmjölken kan ätas som fil. Proteinrikt men vitaminfattigt.
  4. Kör i 1-2 dl olja (majs, solros, vanlig raps) för att ge ett bredbarare smör.
  5. Tillsätt en knapp tesked salt. Gärna havssalt.
  6. Häll i ståndsmässig smörbytta. Smöret håller sig flera veckor i kylen.

Konstigt nog kan man inte skynda på processen genom att ta färdig crème fraîche och köra i matberedaren. Då "händer" det inte. Det går inte heller att ställa in den syrade grädden i kylen och sen vispa direkt.

simonsbrod.se