Annat gott
Brödtext | Enkla
bröd | Den svenska modellen |
Surdeg | Vedugn
| Länkar | Annat gott
Fröknäcke
Ett riktigt gott knäckebröd med mycket fröer och lite mjöl. Blanda ihop, kladda ut och grädda en timme.
1 dl sesamfrö
1 dl skalade solroskärnor
1 dl linfrö
1/2 dl olja
Knappt 1 tsk salt
2 dl kokande vatten
2 dl grovt spelt/dinkelmjöl
- Sätt ugnen på 150° C.
- Blanda sesamfrö, solroskärnor, linfrö, olja, salt med en slickepott i en tvålitersbunke
- Häll över det kokande vattnet. Låt stå 5 minuter
- Häll i mjölet och blanda till någorlunda jämn deg
- Nu kommer det som är lite pyssligt. Kladda ut degen med slickepotten på plåt med bakplåtspapper. Den bör bli så jämn som möjligt. Är det lite hål här och var gör det inte så mycket, men det är bra om den blir tunn, så försök få ut den över hela pappret.
- Grädda en timme.
- Ta ut och skär/bryt.
För den som vill slippa fundera i affären: köp oskalade sesamfrön, hela linfrön och rapsolja.
Variationer:
- Glutenfri variant: byt ut mjölet mot bovetemjöl.
- Glutenreducerad variant: byt mjölet delvis mot skrädmjöl.
- Gör degen lite styvare så man kan göra brytmarkeringar redan innan gräddningen
- Lägg till 1 dl pumpafrön eller hela havrekärnor
- Kavla degen mellan två bakplåtspapper (helst såna återanvändbara av teflon)
- En sats surdeg (1 dl vatten/1 dl mjöl) som ersättning för 1 dl vatten och 0,5 dl mjöl. En bra ursäkt för att mata sin surdeg en extra gång!
- Gör surdegsvarianten fast med kallt vatten och låt stå över natten.
- Mindre lyckat är faktiskt att baka detta med rågmjöl.
Den som gör lyckade variationer kan väl höra av sig.
Smör
Man kan göra smör själv enkelt. Receptet är anpassat efter ett recept av Po Tidholm i Dagens Nyheter.
- En liter grädde med två matskedar A-fil får stå framme i rumstemperatur tills den har stelnat, ca ett dygn. (För hög temperatur, som på sommaren, kan göra att vätskan inte släpper från smöret.)
- Kör alltihop i en matberedare tills det "händer".
- Häll av kärnmjölken i den ursprungliga bunken (för att spara disk...). Se till att få bort så mycket som möjligt av kärnmjölken, men man behöver faktiskt inte tvätta med vatten. Kärnmjölken kan ätas som fil. Proteinrikt men vitaminfattigt.
- Kör i 1-2 dl olja (majs, solros, vanlig raps) för att ge ett bredbarare smör.
- Tillsätt en knapp tesked salt. Gärna havssalt.
- Häll i ståndsmässig smörbytta. Smöret håller sig flera veckor i kylen.
Konstigt nog kan man inte skynda på processen genom att ta färdig crème fraîche och köra i matberedaren. Då "händer" det inte. Det går inte heller att ställa in den syrade grädden i kylen och sen vispa direkt.
simonsbrod.se