Vedugn

Brödtext | Enkla bröd | Den svenska modellen | SurdegVedugnLänkar | Annat gott


Påsken 2004 bakade vi i vedugn hos grannen Mårten på landet. Det gick väldigt bra, men det finns ju mycket kvar att göra bättre till nästa gång, förstås.

bakstuga

Timingen var kanske det svåraste att få till, och det gjorde att temperaturen var lite för hög i början. Siktet var inställt på att börja grädda klockan 12, och om man ska ha surdegsbröd som ska jäsa 8 timmar i första jäsningen blir det att gå upp klockan 4 och sätta degen, så det gjorde jag.

Recepten var 5 dl-recept multiplicerade med 2,5. I vanliga fall fyller jag en 4-litersbunke, och nu var det avsikten att jäsa i tioliters plastspannar, och det funkade bra. Fyra sorters bröd: baguetter, kli-bröd surdeg/köpejäst, pomeranslimpa, sur råg med koriander. De två sista rena surdegsbröd. Andra jäsningen försiggick under för kalla förhållanden, och delvis utomhus, och blev för kort för surdegsbröden. Egentligen var det ingen deg som jäste för länge, snarare tvärtom.

ugnsladdning

Baguetterna skulle gräddas lite kortare tid, och de blev egentligen bäst. Ugnen var lite svalare, bröden kom lite längre från kanterna. Vi slutade nog lägga in ved lite för sent. Om bröden ska in vid 12 kan man lägga in sista omgången ved vid 10, den har brunnit färdigt vid 11 och kan rakas ut vid 11.30. Det var nog däremot bra som vi gjorde att elda kvällen innan, så att fukten drevs ut.

rökugn

De färdiga bröden blev över lag bra, fast man fick skära bort en del kanter på de bröd som hade hamnat närmast ugnsväggarna.

bröd

PS. Nedanstående bild är en del av en bild av den färdiga brödskorpan. Jag tog bilden med makroinställning i hög upplösning. När jag lämnade in den för kopiering på fotofirman tog de bort den från beställningen eftersom de trodde att det var fel på bilden -- vet man inte vad det är blir bilden helt abstrakt och omöjlig att tolka... DS.

textur

simonsbrod.se